piątek, 25 września 2015

Właściwości lecznicze ziół


Zioła od wieków wykorzystywane były w kuchni, ale także w leczeniu ludzi i zwierząt. Każdy was zapewne zetkną się z wiejską zielarką, która miała radę na wszystko. Po dziś dzień zioła wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Czy zastanawialiście nad specyfiką wybranych ziół i o tym jak je łączyć, ze sobą, aby uzyskać pożądany efekt?



W ostatnim czasie nastała moda na EKO i wszystko co z nim związane. Styl życia, jedzenie a także ekologiczne środki lecznicze. Na rynku powstało wiele sklepów zielarskich oferujących ogromne zasoby mieszanek ziołowych „na wszystko” do zastosowania w kuchni i w leczeniu. Zioła tak wspaniale pachną, pobudzają kubki smakowe. Korzystajcie z tego z umiarem. Nie dajcie się omamić, czytajcie etykiety bądźcie świadomymi klientami. Nie zapominajcie zapytać o kraj pochodzenia ziół i prawidłowy sposób przygotowania naparu. Nie właściwe stosowanie ziół podobnie jak leków może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Jak wiele jest ziół tak mnoga liczba ich zastosowań. Wszystko opiera się na związkach chemicznych w nich zawartych. Z pewnością każdy z was pamięta moment, kiedy zmogła go choroba i mama aplikowała syrop wykrztuśny, albo maści na skaleczenia. Każdemu z was jako pierwszy do głowy przyjdzie aloes, którego właściwości lecznicze zna każdy. A co powiecie na kminek. Tak kochani kminek to nie tylko przyprawa stosowana w kuchni, ale także roślina wykorzystywana w zielarstwie jako środek wzmacniający przemianę materii oraz perystaltykę. Moi drodzy wszystko jest dla ludzi. Pamiętajcie tylko, żeby zachować umiar w tym co robicie. Powodzenia!

1 komentarz: